Om Skådespelarna
[Startsida]
[Handling]
[Bakgrundsinformation]
[Om Produktionen]
[Arameiska]
[Om Skådespelarna]
[Om Filmmakarna]
[Rollista]
[Biografer]
[Bilder]
[Recensioner]
[Artiklar]
[Länkar]
[Kyrkor]

JAMES CAVIEZEL (Jesus) är född och uppväxt i Skagitt County, Washington. Caviezels var en idrottsfamilj, och James tänkte till en början ägna sig åt idrott, i första hand basket. Det var inte förrän han skadade en fot som han började få andra intressen. Hans första skådespelaruppdrag var på skolteaterscenen i uppsättningen av Frank Sinatra-komedin ”Slå på trumman bror”. I början av 80-talet flyttade han till Los Angeles och arbetade som servitör samtidigt som han provspelade. Han fick mindre roller i populära TV-serier som ”Mord och inga visor” och ”The Wonder Years”. Han snackade sig in i sin filmdebut som flygbolagsreceptionist i Gus Van Sants ”På drift mot Idaho” (1991). Han fortsatte att få små roller i filmer som ”Midnight Sting” (1992) och ”Wyatt Earp” (1994), men han började även få uppmärksamhet. Som ”Slov” Slovnik i ”G.I. Jane” (1997) visade han en intensiv närvaro i flera scener mot medspelaren Demi Moore. Hans stora genombrottsroll var i ännu en militärroll, som den grubblande pacifisten Witt i Terrence Malicks ”Den tunna röda linjen” (1998) mot stjärnor som Sean Penn, Nick Nolte och Adrien Brody. Hans bevisliga förmåga att sammanföra själfull själviakttagelse med fysik och action kom till sin rätt åren därpå i filmer som Ang Lees inbördeskrigsdrama ”Ride With the Devil” (1999) och Gregory Hoblits thriller ”Frequency” (2000). 2001 spelade han mot Jennifer Lopez i ”Angel Eyes”, regisserad av Luis Mandoki. Han hade även vad som krävdes för att gestalta den oskyldigt dömde Edmond Dantes i Kevin Reynolds version av Alexandre Dumas klassiker ”Greven av Monte Cristo” (2002), och som en krigshjälte som dras in i ett mordfall i Carl Franklins rättegångsthriller ”High Crimes” (2002) med Morgan Freeman och Ashley Judd.

Man kan säga att hans roll i ”The Passion of The Christ” är den ultimata prövningen för vad som krävs av en skådespelare vad det gäller att kombinera såväl fysisk som psykisk påfrestning. Caviezel valdes till rollen eftersom han var villig att satsa helhjärtat på detta unika projekt. Innan inspelningen började tillbringade Caviezel flera månader med att förbereda sig fysiskt, själsligt och känslomässigt för den mest krävande rollen i hans karriär. Det var en daglig kamp med att lära sig arameiska, språket som talades av Jesus, och under inspelningen genomgick han makeup som kunde ta upp till tio timmar att färdigställa. Han tillbringade hela dagar uppsatt på korset i minusgrader, och under de brutala piskscenerna i Cinecitta slogs en av hans axlar ur led. Men Caviezel lämnade denna påfrestande upplevelse övertygad om att någon vakade över honom. En känsla som föddes när han under en tagning på Golgata träffades av blixten – och bara reste sig upp och gick därifrån. Närmast kan vi se James Caviezel mot Robin Williams och Mira Sorvino i Omar Naims ”Final Cut” och mot Claire Forlani och Jeremy Northam i Rowdy Harringtons ”Stroke of Genius”.

MONICA BELLUCCI (Maria Magdalena) uppmärksammades internationellt första gången med sin förföriska huvudroll i Giuseppe Tornatores ”Malèna” (2000). Men då hade Bellucci sedan flera år varit en stor stjärna i Europa. Hon var dessutom hyllad som en kvinnoikon långt innan hon inledde sin skådespelarkarriär, efter en framgångsrik karriär som modell samtidigt som hon studerade juridik vid University of Perugia. Bland annat så höjde hennes eleganta, svartvita reklamfilm för Dolce & Gabbana mångas puls över hela världen.

1990 erbjöd regissören och producenten Dino Risi Bellucci huvudrollen i den italienska TV-serien ”Vita Coi Figli” mot Giancarlo Giannini. Hon långfilmsdebuterade 1991 i Francesco Laudadios ”La Riffa”, och efter det var det ingen som refererade till henne som ”modellen som blev skådespelerska”. Hennes insats i den franska thrillern ”L’appartement” (1996) etablerade henne som en fullfjädrad filmstjärna, och hon nominerades till en Cesar, Frankrikes motsvarighet till Oscar. Ända från början uppmärksammades Monica Bellucci av internationella filmskapare. Francis Ford Coppola gav henne en liten roll som en av de förföriska kvinnorna i ”Bram Stokers Dracula” (1992), hon spelade mot Gene Hackman och Morgan Freeman i Stephen Hopkins ”Under Suspicion” (2000) och var även med i den franska skräck-/äventyrsfilmen ”Vargarnas pakt”, producerad av Luc Besson. Hon har även poängterat att hon ignorerar traditionell särskiljning mellan art house- och kommersiell film, något hon visade genom att förra året medverka i både Gaspar Noés uppmärksammade ”Irréversible” och mot Bruce Willis i actionäventyret ”Tears of the Sun.” Monica Belluccis ikonlika betydelse ökade dramatiskt när hon även spelade cybergudinnan Persephone i bröderna Wachowskis ”The Matrix Reloaded” och ”The Matrix Revolutions.”

MAIA MORGENSTERN (Maria) är en framstående, rumänsk teaterskådespelerska som har studerat vid det världsberömda Film and Theatre Academy i Bukarest. Hon har varit medlem av tre framstående rumänska teaterorganisationer, Piatra Neamt National Theatre (1985-1988), State Jewish Theatre (1988-1990) och National Theatre (1990-). Hon har belönats med två stora teaterpriser, Stars of Tomorrow Award 1992 och Felix Prize för Bästa skådespelerska 1993. Sedan hennes filmdebut 1983 i Maria Callas Dinescus ”Prea cald pentru luna mai” har hon medverkat i dussintals rumänska filmer och i flera internationella produktioner, däribland ”Nostradamus” (1994) och ”Odysseus blick” (1995). Hon medverkade 2000 i Joe Chappelles TV-film ”Dark Prince: The True Story of Dracula”, mot bland andra Roger Daltrey, och anser själv att hennes bästa prestationer innan ”The Passion of The Christ ” var i Lucian Pintilies ”Balanta” (1992) och János Szászs ”Witman fiúk” (1997).

En av Italiens mest respekterade skådespelare, MATTIA SBRAGIA (överstepräst Kaifas) har varit aktiv inom film, TV och teater i 30 år. Han gjorde sin filmdebut 1974 i Franco Rossettis ”Nipoti Miei Diletti”. Sedan dess har han blivit något av en favorit hos flera av Italiens främsta filmskapare, han medverkade Tonino Cervis ”Ormens näste” (1977), Mauro Bologninis ”La Dame aux camélias” (1981) och Pupi Avatis ”Förlovningsdagen” (1989), bara för att nämna några. Han har även medverkat i internationella produktioner som John Frankenheimers ”The Year of the Gun” (1991), Norman Jewisons ”Only You” (1994) och James Ivorys ”Den gyllene skålen” (1999). De senaste filmer Sbragia medverkat i är Tom Tykwers ”Heaven” (2001) och Brian Helgelands ”The Order” (2003). Han medverkar även flitigt i TV-produktioner, som Josée Dayans version av ”Greven av Monte Cristo” (1998) mot Gérard Depardieu. På teaterscenen har han haft ledande roller i uppsättningar som ”Orestes”, ”Faust” och ”Iliaden”.

HRISTO NAUMOV SHOPOV (Pontius Pilatus) tillhör en av Bulgariens främsta filmfamiljer och är son till den populära skådespelaren Naum Shopov, med över 100 filmer på meritlistan. Sedan Hristos egen filmdebut 1981 i ”Dishay, choveche” har han blivit en av landets mest populära skådespelare. Han har även medverkat i amerikanska lågbudgetfilmer som utspelar sig i Östeuropa, som ”Octopus” (2000), ”Mindstorm” (2000), ”Alpha Force” (2002) och ”Alien Hunter” (2003). Han kommer närmast att ses i Tim Blake Nelsons ”The Grey Zone”, ett verklighetsbaserat förintelsedrama med David Arquette, Steve Buscemi och Harvey Keitel.

CLAUDIA GERINI (Claudia Procula, Pilatus hustru) växte upp i Rumänien och drömde tidigt om att bli skådespelerska, dansare och sångerska. 1986, vid 13 års ålder, vann hon tävlingen Miss Teenage Italy och såg då sin chans. Hennes första professionella uppdrag var i annonskampanjer för Perugina Bacis choklad och Schweppes drycker. Hon var bara 15 år när hon fick sin första filmroll, i Sergio Corbuccis ”Roba da ricchi”. Hon fortsatte sin filmkarriär parallellt med sin skolgång, och gjorde sin scendebut 1994. Hon är även en passionerad musiker och har spelat in flera skivor på både engelska och italienska. 1997 fick hon äntligen möjligheten att sjunga i en film – ”Fuochi d'artificio”, regisserad av Leonardo Pieraccionis. Gerini har haft sina största framgångar med komedier som ”Viaggi di nozze” (1995) och ”Älskar, älskar inte” (1996). På senare år har hon medverkat i ”Deceit” (1999), mot bland andra Jonathan Pryce, ”La Playa de los galgos” (2002) och i Audrey Wells kritikerrosade ”Under Toscanas sol”. Hon gav dessutom röst åt hjältinnan Marina, i den italienskdubbade versionen av Disneys ”Sinbad”, och har nyligen blivit färdig med inspelningen av Sergio Castellittos ”Non ti muovere” mot Penélope Cruz.

LUCA LIONELLO (Judas Iskariot) följde i sin fars fotspår, Alberto Lionello, och inledde karriären på den italienska teaterscenen. På filmduken har han medverkat i stora produktioner som Marco Bellochios ”The Devil in the Flesh” (1986) och ”Paprika” (1989), regisserad av ”Caligula”-författaren Tinto Brass. Lionello har sedan dess medverkat i en rad italienska produktioner, och har fått rykte om sig som en av landets mest begåvade, unga skådespelare. Han medverkade nyligen i den populära italienska TV-serien ”La Banda”, och har regelbundet arbetat som dubbare för amerikanska storstjärnor som Michael J. Fox och Tom Cruise.

Information

Handling
Bakgrundsinformation
Om produktionen
Arameiska

Om skådespelarna
Om filmmakarna
Rollista
Biografer

Bilder
Recensioner
Artiklar
Länkar

Kyrkor

Kontakta
Information
Material
Länkar

Copyright: Material på denna site är framställt med tillstånd av Icon Productions Inc och Scanbox Entertaninment som distribuerar filmen i Sverige.
Rättigheter till bildmaterial och texter avseende filmen tillhör Icon Productions Inc. All information angående Kyrkor är framställt i samarbete
med Agape Sverige som handhar den svenska textgranskningen och kontakten med kyrkorna runt om i Sverige.
The Passion of the Christ visas av SF Bio. Produktion av webbsida: excite